vrijdag, maart 04, 2011

Eten en Kunst


Deze week was ik bij een bijeenkomst van de worstclub van Fredie Beckmans.

Legendarische avond was dat.

Beckmans is een pionier die met zijn worstclub krachtig de Nederlandse kunstwereld is binnengedrongen. Door zijn werk heeft Beckmans worst, traditioneel toch vooral een metafoor van vulgariteit, een metafysische lading gegeven.

Maar er zijn natuurlijk vele kunstenaars die Beckmans zijn voorgegaan in het combineren van eten en kunst. Ooit schrijf ik nog wel eens wat over Marinetti en Spoerri maar als illustratie schenk ik u hierbij een afbeelding uit een Tsjechisch kookboek voor mannen.

Een surrealistische foto van een naakte vrouw in een industrieel landschap, omringd door vleesmolens. Bevreemdend.

Ik vrees wel dat ik te veel achter deze foto zoek want de rest van dit kookboek bestaat uit foto's van naakte vrouwen in combinatie met traditionele Tsjechische gerechten. Een soort van voedselporno dus maar dan anders. Letterlijk.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Hallo, als geinteresseerd lezer van je blog stuitte ik bij toeval op een ouder artikel over piccalilly; in de comments werd je uitgenodigd om naar de Kesbeke fabriek te gaan. Ben je daar uiteindelijk nog heen gegaan? Ik kan er geen blogpost over vinden.

Groet,

SJOEKE zei

Het is netter om de maker van de foto te vermelden. Zo is het plagiaat. Fijne Blog! Groet, Sjoeke

Jurgen zei

Geweldig Sjoeke, bedankt voor je reactie.

Je begrijpt alleen niet het verschil tussen plagiaat en schending van het auteursrecht, waar hier sprake van is. Plagiaat is wanneer ik zou doen of ik de foto zelf gemaakt had.
Trouwens, ook met alleen vermelding van de fotograaf is het nog steeds een schending van het auteursrecht. Officieel heb je toestemming van de rechthebbende nodig.

De fotograaf die verantwoordelijk was voor de afbeeldingen uit dit 30jaar oude obscure boekje van achter het ijzeren gordijn is alleen wat lastig te benaderen wanneer je zijn naam niet weet.