zondag, november 23, 2008

Bosvruchtenlikeur Zelf Maken.

Donkere dagen, tijd om met een glas drank achter de centrale verwarming te gaan zitten.
Bij de Slegte kocht ik laatst het briljante boek"food flavorings" van Merory.
Tezamen inspireerde mij dit tot een meesterwerk, zelfgemaakte bosvruchtenlikeur.

Vriesextractie is een milde techniek om smaken te concentreren. Wanneer je een mengsel van alkohol en water bevriest en dit langzaam laat ontdooien lekt daar in eerste instantie de alkohol uit. Dit wordt ook wel vriesdistillatie genoemd. Lees de doorklick maar voor meer uitleg.

Het mooie is dat je dit proces ook kunt gebruiken om mengsels van fruit en alkohol te concentreren. Dat kan natuurlijk ook door klassieke distillatie maar dan moet je het mengsel verhitten wat natuurlijk niet goed is voor de pure fruitsmaak. Dus, wanneer je een mengsel van fruit (bevat water) en alkohol bevriest en langzaam ontdooit, lekken daar in eerste instantie de alkohol en vluchtige fruitsmaakstoffen uit. Smaakstoffen lossen namelijk liever op in alkohol dan in water, vandaar.

Ik nam een kilo diepgevroren bosvruchten en 800 ml esbjaerg wodka. Dit is de goedkoopste pure alkohol van de slijter, 40% en slechts 12,50 euro per liter.

Wodka met fruit blenderen, laten ontdooien en suiker naar smaak toevoegen. Paar uur laten extraheren bij kamertemperatuur. Invriezen in een goede vriezer en minimaal 24 uur bij -20 graden houden. Er ontstaat een soort paarse smurrie. In een vergiet laten ontdooien en het leksel opvangen. Ik ging door met lekvocht opvangen tot ik ongeveer een liter had. Geschat alkoholpercentage is dan 30%. Het vocht filtreren door een koffiefilter. Bottelen. Drinken.

Waanzinnige kleur. Rood als een pinot noir wijn. Smaakintensiteit is enorm. Fruit! Beetje tannines komen ook mee dus het is een volwassen drankje. Echt briljant. Super, super super! Probeer het ook en laat me weten of het beviel!

9 opmerkingen:

Juancho zei

Hallo Jurgen,
Ik kan je email adres niet vinden.
Groet!
Juancho
juancho@bluesmoke-bbq.com

Jurgen zei

Juancho,
Links onderaan, over mijzelf, staat mijn email adres.

marron zei

Citaat: "Dus, wanneer je een mengsel van fruit (bevat water) en alkohol bevriest en langzaam ontdooit, lekken daar in eerste instantie de alkohol en vluchtige fruitsmaakstoffen uit. Smaakstoffen lossen namelijk liever op in water dan in alkohol, vandaar."
Klinkt niet erg logisch: omdat de smaakstoffen in het water oplossen lekken de alcohol en vluchtige fruitsmaakstoffen er eerst uit????

Jurgen zei

Marron, je hebt gelijk, bedankt!
Ik heb het per ongeluk omgekeerd opgeschreven. Slordig.
Vluchtige stoffen lossen natuurlijk beter op in alkohol. Vandaar dat je concentratie van smaak en alkohol krijgt.

Ga het gelijk verbeteren.

Sjoerd zei

Interessant! Hoeveel vocht had je ongeveer(wat was, met andere woorden, het alcoholpercentage van het begin) en hoeveel likeur had je aan het eind?
En hoe schatte je het alcohol%? Gewoon door te proeven?

Anoniem zei

@ Sjoerd

0,4 * 0,8 liter wodka = 0,32 liter alcohol [die weglekt]
+
0,68 liter water uit een combinatie van:
1 kilo bosvruchten ~ 1 liter water
+
0,6 * 0,8 liter wodka = 0,48 liter water
=
1,48 liter water.

Zoiets denk ik,

M.

Jurgen zei

Sjoerd, M,

Natte vinger inderdaad. Ik had 0.8 liter 40% en heb nu een liter vloeistof. Wanneer ik alle alkohol terug heb gewonnen heb ik dus een maximaal percentage van 0.8 * 40% = 32%.

100% recovery van alkohol lijkt me onwaarschijnlijk dus het zal alleen maar minder zijn.

Inmiddels heb ik feedback van B. waarbij het proces niet goed verliep. Het ontdooien en uitlekken duurde bij mij erg lang, uren. Bij B. verliep dat veel sneller.
Ik vermoed dat het essentieel is dat het mengsel echt goed is doorgevroren.

Tom zei

Ik heb t ook gedaan, bij mij ging het lekproces ook erg snel, en ik schat het alcohol percentage ook zoiets. Ik had misschien wel een iets heftigere fruitsmaak verwacht. Wel leuk om een keer te doen!

Hoe lang zou ik het kunnen bewaren? Ik heb het niet sterk aangezoet.

Jurgen zei

Tom, denk dat je het heel lang kunt bewaren. Bij alkohol van boven de 15-20% misschien wel onbeperkt. Heb wel het idee dat de fruitsmaak wat afneemt in de loop der tijd.