dinsdag, juli 22, 2008

Koken en Kamperen.


Kamperen is leuk maar culinair is het altijd wat afzien. Omdat ik net terug ben van drie weken Franse boerderijcampings, vandaag mijn tips voor redelijk smakelijke kampeermaaltijden.

Allereerst natuurlijk het kooktoestel. Ik ben een groot voorstander van benzinebranders. Op de foto mijn laatste aanwinst, de werkelijk supersonische Coleman unleaded. Het ding brandt op Coleman "white gas" maar je kunt er ook gewoon autobenzine in doen. Aansteken is een fluitje van een cent en door de zijflappen is ie redelijk ongevoelig voor wind. De tweede brander kun je zo laag zetten dat je er zelfs op kunt sudderen. Een grote verbetering op de MSR brander die ik hiervoor gebruikte. Voor een autovakantie dan, alhoewel de Coleman tot een handzaam koffertje ineenklapt (het benzinetankje gaat er dan in) is mijn oude MSR brander weer veel kleiner en lichter.
De aanschafprijs van dit ding is hoger dan de door mij verfoeide camping gaz branders maar daar staat tegenover dat de brandstof zeer veel goedkoper is en dat hij sneller en een stuk beter verwarmt. Het mooie van deze Coleman brander vind ik ook dat het design al jaren oud is, bewezen technologie!

Wat koken we dan op dat ding? Het grootste probleem van koken op de camping is bederf van voedsel, vers vleesch is lastig goed te houden zonder koelkast. Na een aantal dagen met versche boerderijeitjes en rauwmelkse kazen wil je de tanden ook wel weer eens in een stuk dood dier zetten.

Mijn oplossing; droge worst! Blijft goed bij hoge temperatuur en uitgebakken geeft het een prima smaak aan pastasauzen, burghulsalades, omeletten en stoofschotels met aardappels en tomaten.

Verder niet teveel koken op vakantie natuurlijk, je moet ook iets hebben om naar uit te kijken bij terugkeer.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik heb ook jaren gekampeerd zonder koelkast, maar sinds ik een ijskastbox op gas meenam wil ik niet meer zonder. Wat een luxe, heerlijk.
En je hoeft niet uitgebreid te koken, maar een mooi stuk rood frans vlees op de grill met een flinke salade, oppeuzelend bij de ondergaande zon, wat een rijkdom.

Of 's middags dat glaasje koude, witte wijn met een toostje met foie gras of zo. Echt, ik ga nooit meer zonder!

jurgen zei

Hoe aantrekkelijk dit ook klinkt, dat is wel de glijdende schaal waar ook de CU zo bang voor is.
Eerst een koelkast mee, dan een caravan, een satellietschotel, partytent...

Anoniem zei

Nee joh! Echt niet. Jarenlang met ieniemienietentje, luchtbed, koelkist en 1 gaspitje gekampeerd, maar nog nooit de behoefte gehad aan een caravan, satelietschotel of chemisch toilet. Een koelkist is echt geen glijdende schaal.

Of je moet zelf al die diepere wens tot caravan in je hebben. En bang zijn dat je 'm niet langer zult kunnen onderdrukken. ;)

ada zei

Deden we vroeger ook al,Jurgen, op onze Balkankampeervakanties: Balkanprut met salami was toen het hoofdmenu, zoals je je vast nog wel herinnert. Hoeveel van die worsten zouden we verstouwd hebben?
Het was meest ook nog echte hongaarse Herzsalami; nu bijna niet te krijgen en erg duur.