maandag, juli 28, 2008

Sardines op Olie Maken.

Blikjes sardines, niet te vreten eigenlijk, ik koop ze dan ook nooit. Waarom kocht ik dan laatst wel een kilo verse sardienfilet? Geen idee, ze waren in de aanbieding en het was ook nog eens het laatste restje. Kon ze voor een spotprijsje meenemen, wie maakt me los, en daar kon ik dus geen weerstand aan bieden.

Daar zat ik dan thuis met die sardines, ze zagen er wel heel mooi uit en roken ook bijzonder vers. Grillen had ik geen zin an met de saunacondities van de laatste dagen. Een frisse sardinesnack die op toastjes geserveerd kon worden, dat zou er wel in gaan. Moest niet teveel moeite kosten alleen.

Een flinke bodem olijfolie en ongeveer een kwart van deze hoeveelheid aan goede wijnazijn in een steelpan gedaan. Flink wat gesnipperde verse laurierbladeren, wat takjes tijm en rozemarijn in de olie. Goed zwarte peper en zout erbij en voorzichtig verwarmen. Ondertussen spoelde ik de sardienfilets goed schoon en mikte ik ze in het warme oliemengsel. Even doorwarmen tot de filets net gaar waren. Niet te lang want dan vallen ze uitelkaar. De vis moet net onder het olie azijn mengsel staan.
Afkoelen en minimaal een dagje in de koelkast laten staan. De smaken trekken dan mooi door en er vormt zich ook een soort gelei in de onderste helft.

Best lekker eigenlijk, sardines kunnen een stevige kruiding hebben en de wijnazijn gaf er een fris accent aan. Beetje veel alleen, ik adviseer bij navolging van dit recept wat minder sardines aan te schaffen.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Zouden ze in een goed afsluitbaar potje niet gewoon net zo lang houdbaar zijn als ingeblikte?

Enneh, wat kostten ze per kilo? Ik haal ook wel eens sardientjes, maar de prijs van gefileerde is zo achterlijk veel hoger dat ik ze toch maar ongefileerd koop.

Anoniem zei

Over de houdbaarheid, dat ben ik vergeten te melden maar ik denk dat dit niet langer dan een week in de koelkast is. De temperatuur van het olie/azijnmengsel was niet hoog genoeg voor een volledige sterilisatie. De olie plus zuur zal bacteriegroei wel wat remmen maar ik neem liever geen risico.

De prijs; 4,95/kg maar ik betaalde geloof ik 3 euro of zo. Ik noem dat goedkoop. Waren wel kleintjes.

Anoniem zei

Lijkt me een gevalletje wateetons-achtig iets zelf maken dat je gemakkelijker, goedkoper en lekkerder in de supermarkt kunt krijgen. Nu ja, lekkerder zal wel niet maar in principe heb je gewoon sardine-conserve gemaakt.

Nu ben ik zelf ook niet vies van dit soort wateetons-achtige praktijken, dus 't staat op de lijst, maar ik wilde wel even opmerken dat sardines uit blik op zich heel goed te eten zijn. Als lunch op een stuk grof bruin brood bijvoorbeeld.

En Wouter Klootwijk is dat met mij eens ;-)

Anoniem zei

Wateetonsachtig? Pas op hoor of je krijgt een IP ban...!

Uit de winkel; Makkelijker, goedkoper, lekkerder, kleinere kans op voedselvergiftiging. Ja, Nee, Nee, Ja.

En het blijft vies, sardien uit blik.

Anoniem zei

Gefileerd, 4.95 of 3 euro per kilo is alletwee niet duur.

Ik zit net te denken, volgens mij heb ik ze nog nooit uit blik gegeten. Ik heb al moeite met anchovies, maar die eet ik tegenwoordig wel, uit een chique potje. Blikje wel eens geprobeerd maar niet bevallen. Ik ben nog steeds niet zo visserig.