zondag, maart 14, 2010

Chips van Mierikswortel

Na het lezen van dit stukje drong de volgende vraag zich bij mij op: Kun je van alle eetbare planten chips maken?

Nee dus. Ik maakte mooie plakjes van een mierikswortel en frituurde deze tot goudbruin. Prachtig maar onvoorstelbaar goor en bitter.

Ik had verwacht dat ze misschien hard en houterig zouden zijn maar dat was het minste probleem. Echt heel erg smerig.

Glucosinolaten zijn de voorlopers de scherp ruikende isothiocyanaten die mierikswortel en mosterd hun scherpte geven. Zou het zo zijn dat deze verbindingen bij sterke verhitting een bittere stof vormen? In ieder geval was er van de scherpte van de mierikswortel niets meer over.

Verder frituurde ik ook nog wortel, de olie kleurt dan mooi donkergeel maar de smaak is niet beter dan wanneer je ze kookt of in de oven gaart. Knolselderijchips waren redelijk maar ook hier voegt het frituren weinig toe.

Experimenteren is mooi maar ik houd het bij mijn favoriet: Chips van pastinaak, die zijn echt geweldig en maak ik vaak.

4 opmerkingen:

Angelique N.G. van Houten zei

Kan ik her recept van die chips ergens vinden, Jurgen?

Jurgen zei

Angelique, een recept kun je het niet noemen.
Plakjes van ongeveer een halve cm dik snijden. De grofste schijf van de keukenmachine.
In hete olie frituren tot net bruin. Goed uitspreiden op keukenpapier om te drogen en vet te absorberen.

Hans zei

Je hebt nogal wat verschillende soorten glucosinolaten, met elk waarschijnlijk verschillende effecten op smaak. En er zijn ook andere zwavelverbindingen met duidelijk effect op smaak en geur... Na frituren ontstaan er vervolgens uit vele andere bronnen bittere stoffen, maar die kan ik je niet opdreunen. Glucosinolaten lijken me echter niet de eerste verdachten.

annemarie zei

Ik kwam op je blog uit toen ik aan het zoeken was naar 'zelf worst maken'. Leuk zoals je al je experimenten en overpeinzingen beschrijft.Het is een kolfje naar m'n hand. Ik heb zelf wat schapen en binnenkort gaat een wat ouder schaap naar de slacht, vandaar mijn interesse in 'zelf worst maken'.Bedankt dus voor alle tips, beschrijvingen van stressmoment en links.
Wat betreft zelf chips maken: het kan ook van zoete aardappels, dat heb ik in New Zealand geleerd. Daar bakken ze er ook heerlijke 'patat' van (Kumra chips), super lekker met een zure room en gebakken spekjes of bosuitjes.
Sinds enige tijd wordt er ook groentenchips verkocht o.a. bij Albert Heijn. Ik kwam het ook tegen in een natuurvoedingswinkel. (die was trouwens het lekkerste, veel smaak en minder zout) Er zat o.a. pastinaak-, wortel-, zoete aardappel- en bietenchips in.