zondag, september 07, 2008

Varkenspastei; Pork Pie


De "Hairy Bikers" van de BBC zijn nu behaarde bakkers en presenteren ieder week een programma met baksels waar het water me van in de bek loopt.

Daarom dus vandaag een klassieke "raised pork pie" oftewel varkensvleespastei die je ook ook wel pate en croute zou kunnen noemen, gebakken.

De vulling;

Voor de kruiding hakte ik 10 blaadjes verse salie met 5 tenen knoflook fijn. Ik maalde 16 gram zout met 6 pimentkorrels, 10 peperkorrels, een klein stukje nootmuskaat, 1 kruidnagel en een theelepel venkelzaad fijn in de koffiemolen. Dit alles haalde ik samen met 850 gram varkensvlees (half speklap, half mager) door de Porkert met de grove plaat.

Het deeg;

400 gram bloem, snuf zout, met ruim 200 gram boter in de keukenmachine tot kruimelig gedraaid. Daarna met 2 grote eieren tot een mooi deeg laten draaien.

Pastei, ik maakte er twee;

Deeg verdelen in drie stukken. Een deel uitdrukken tot minder dan 1 cm dik en een bal met helft van de vulling vulling er op. Deeg er goed omheen vouwen tot een mooi pakketje. Het deksel, van een half deel deeg, vastplakken met losgeklopt ei. Goed bestrijken met ei, stoomgaten prikken met een mes. Herhalen.

Bakken;

Oven op 200 graden, bakken tot interne temperatuur van 60-65 graden, dit duurde ongeveer 50-60 minuten.

Eten;

Super!

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Hmmm... Lijkt wel Jurgen Ramsay... ;)

Ziet er wel goed uit!

Anoniem zei

Zojuist aflevering 1 en 2 gezien. Erg leuke serie. Vooral de aflevering over brood was erg leuk. Ben nu eenmaal een thuisbakker, dus nieuwe idee├źn is altijd goed!

(Heb nog aflevering 3 en 4 in HD liggen. Is toch even een stukje mooier nog! Aflevering 3 bevat het stuk over de pork pie!)

Anoniem zei

Ik vind de hairy bikers waardige opvolgers van de "Fat Ladies".
Ook een aanrader maar al van wat langer geleden, eentje is zelfs al dood. De fat ladies reden op een zijspan rond en overal ging een klont lard door...