vrijdag, maart 23, 2012

Gastronomisch Zeesap

Dit kwam ik vandaag tegen in de winkel; Gastronomisch Zeesap, het is helaas geen grap.
Voor ruim drie euro koopt u een fles met twee liter Oosterscheldewater. Gewoon zeewater dus.
Terwijl de consument langzaam tot de conclusie komt dat gebotteld drinkwater onzinnig is, brengt deze ondernemer geheel tegen de trend in gebotteld zeewater op de markt.  Voor het revitaliseren van schelpdieren, maar je kunt er ook gewoon pasta in koken. 

Zout oefent op de een of andere manier een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op culinaire bullshitverkopers. Mijn persoonlijke favoriet tot nu toe was ""vers zeezout"" maar het gastronomische zeesap gaat daar nog overheen.

Zouden er echt sukkels zijn die denken dat Oosterscheldesap anders smaakt dan leidingwater met een schep keukenzout?

Heeft u geen groothandelpasje dan is het tegen een meerprijs hier ook verkrijgbaar. Vers zeewater uit een fles!

9 opmerkingen:

Sjaak zei

Over flauwekul gesproken, wat vind je van het DNA van mineraalwater? (http://weblogs.nrc.nl/hoebenhamersma/2012/02/25/in-de-glasfabriek-van-riedel/)
Er zal toch geen bottelaar van mineraalwater zijn die toegeeft dat zijn product vol zit met verontreinigingen, en dat ze nog smaakbepalend zijn ook!

Anoniem zei

het gaat om de verhouding water zout en hoe het proeft met zeesap kan je produkten maken de het zelfde smaken maar waar een low salt label kan worden opgeplakt nitraatgehaltec het word al gebruikt voor koekjes brood hammetjes pekelen etc het oom voedings waarde verkregen produkt kassa

Job zei

Laat ik beginnen met hard lachen. Het is natuurlijk ook wel geweldig als het je lukt mensen te laten betalen voor Oosterscheldewater :-)

Maar zeewater (of brak water) is toch niet helemaal hetzelfde als kraanwater met een schep keukenzout.
De mineraalsamenstelling is niet hetzelfde, en vooral de verdeling van sporenelementen is per zoutsoort verschillend.

Eigenlijk denk ik dat het vooral van belang is voor hydrocultuur-achtige toepassingen, maar misschien is het voor de zoogdieren die wij uiteindelijk zijn ook wel spannend?

Voor de smaak: Geen idee. Ik heb er al moeite mee om standaard zeezout te onderscheiden van Himalayazout, en eens in een gerecht lukt me dat eigenlijk sowieso nooit. Jammer - ik ben kennelijk geen zoutconnoisseur.

Gemiste kans, want ik heb nooit zoveel problemen met proeven :-)

Anoniem zei

zeker niet geprobeerd? wel een mening...jammer. Ik ben een enthousiaste thuiskok die proeft voor ik iets afkraak en dus een fles kocht! Nou...als u die smaak kunt bereiken met water en een schep zeezout dan vind ik dat heel erg knap!

Ria zei

De wereld leeft van trends; sommigen houden daar een plus van over. Ik zal de laatste zijn om daar wat over te zeggen.
Voor mezelf gesproken, vind ik het wel ongelooflijke flauwekul. Ik zag Jamie Oliver ooit een vissoep maken in een bootje in de Mediterraanse Zee met ongelooflijk verse vis en een halve emmer zeewater direct uit die zee gehaald. Mijn tenen kromden, en ik dacht "ik hoop dat die zee inmiddels wat schoner is dan ik mij kan herinneren."
Tegenwoordig gebruiken sommigen ook het blad (of de kroon) van tomaten, omdat dat de geur zo goed in het gerecht brengt. Ook dan denk ik aan het effect dat nachtschadeplanten hebben; is het feit dat dat vergif is, niet meer belangrijk?
Maar wel zeiken over zeiken over roken.

San zei

Ik moest ook heel hard lachen nadat ik het vandaag bij "Hermans passie voor eten" zag, maar na even googlen kwam ik hierop. Misschien toch de mening herzien??

http://www.janvanas.nl/nieuws/sap-uit-de-zee-eten-drinken-met-hilary-akers

Babette zei

je label 'geleuter' doet het voor mij...*_*

Anoniem zei

Nou Ria is dat echt zo, goed dat je het neerzet, ik vraag me wel eens af wie die 'trends' in het leven roept, zo via de media;
'Laten we allemaal gezellig gaan koken met giftige tomaten kroontjes', vroeger wist je gewoon dat dat niet gezond is.
Echt waar gaat het heen...? groet Marloes

Karin zei

Dit is fantastisch! :)