maandag, september 20, 2010

Topchef en de Braakbal van Blaauw

Gister keek ik een stukje van Topchef, een kookwedstrijd van RTL.
Ik vond het een vervelend programma, een soort culinaire Idols, en zal niet meer kijken.
Normaal gesproken zou ik er verder geen aandacht aan besteden maar een deel vond ik zo stuitend dat ik het toch met u wil delen.

De kandidaten moesten onder andere zo veel mogelijk ingredienten van een gehaktbal identificeren. Een leuke opgave leek me, zeker omdat de gehaktbal door niemand minder dan tweesterrenchef Ron Blaauw was vervaardigd.

Maar dan die bal, volgens Ron de ultieme gehaktbal, de lekkerste bal van Nederland. Er zaten niet minder dan 22 ingredienten in. Ik heb ze niet allemaal onthouden gelukkig maar de bal bevatte in ieder geval Half om Half gehakt, Knoflook, Ketjap, Mosterd, Kerriepoeder, Chilisaus, Zwarte Peper, Chili Peper, Karwijzaad, Kruidnagel, Brood, Korianderblad, Citroenrasp, Ei, Zout.
Twee en twintig ingredienten in een bal gehakt!

U gelooft me niet? Kijk hier zelf hoe Ron zijn braakbal inelkaar draait.

Dat is geen gehaktbal, dat is je keukenkastje legen bovenop een pak gehakt.

Echt een aanfluiting. Een topchef kan met minimale middelen een superbal afleveren. Meer is niet altijd beter.

Maar misschien was het satire? Een subtiele middelvinger van Ron naar RTL dat om een simpel en herkenbaar gerecht met zo veel mogelijk ingredienten had gevraagd?

11 opmerkingen:

Sjoerd zei

Ik tel er in dit Silvo-reclamefilmpje 19, geen 22. Maar ja, half om half telt voor twee en alleen in de kerriepoeder van Silvo zitten al 11 verschillende kruiden en zout (http://www.silvo.nl/productdetail.cfm?ID=11158). Dus we komen uiteindelijk wel boven de dertig.

ei
ui
knoflook
mosterd
citroenrasp
zout
paneermeel
ketjap
brood
half om half gehakt
chilisaus
melk
Silvo kruidnagel
Silvo paprikapoeder
Silvo kerriepoeder
Silvo korianderblad
Silvo karwijzaad
Silvo cayennepeper
Silvo gemalen peper

Veelkantie zei

Inderdaad een braakbal. Kennelijk moesten er zoveel mogelijk ingrediënten van de sponsor Silvo in verwerkt worden.

Het programma sloeg werkelijk nergens op. Zeker niet omdat het een hele goedkope achterlijke rip-off is van het briljante Engelse Masterchef.

Bovendien vond ik die dikke chef een aanfluiting. Een onsmakelijk iemand met zijn vette haar en dito uiterlijk.

Nee, een volkomen mislukt programma.

Kev zei

Het programma ken ik persoonlijk niet, maar dat top chefs nogal wel eens heel wat extra ingredienten toevoegen aan simpele gerechten is me al eerder opgevallen.

Zo telt de balletjes in tomatensaus van Peter Goossens (Belgische 3-sterren chef) ook ongelooflijk veel ingredienten (27!). Ik heb me al vaak afgevraagd of je dit uberhaupt proeft...en toch smaakt het me altijd beter als ik me redelijk uitgeleefd heb met de kruiden.

Zijn lijstje lijst me trouwens wel klein beetje overbodig. Zo is cayennepeper een mix van chili en paprika. Twee ingredienten die er bovendien nog eens apart in zitten. Ach ja...

Anoniem zei

Beetje voorbarig om de naam braakbal te voeren wanneer ik bijna zeker weet dat je hem zelf nooit geproefd hebt.

Jeroen

Anoniem zei

Ik ben het helemaal met anoniem eens.
Hoe vervelend vind men het wel niet om bevooroordeeld te worden.
Jullie doen nu het zelfde bij die gehaktbal.
Ieder zo z'n smaak maar proef eerst voor je oordeeld!
Het komt nu bijna als jaloezie, dat je zelf nooit op zo'n geniaal recept bent gekomen :)
Hij heeft tenslotte niet voor niets zo'n grote naam.

Anoniem zei

Inderdaad een typisch RTL Unilever programma, na het zien van de gehaktbal-aflevering zal ik het ook niet snel meer kijken denk ik.

Wel ga ik deze bal eens proberen, vooral het karweizaad ben ik erg benieuwd naar.

Wat ik tot nu toe de lekkerste bal vindt is met mosterd (groffe scherpe en fijne franse), ketjap manis, groene tabasco, ei, paneermeel, peper en zout. En dan garen in een pan met kalfsfond, zonder deksel zodat je een mooie kalfsjus overhoudt.

Anoniem zei

Als kookgek heb ik de uitzending ook gezien, natuurlijk.

En de opmerking “braakbal” kan ik me best in vinden. Reden daarvan is dat er naar mijn mening niet meer gekookt word maar dat er heel veel poespas aan te pas moet komen, koken is een showelement geworden. Heel veel poespas heel veel toeters en bellen, hoe potsierlijker hoe mooier.
Mijn Oma, mijn moeder, mijn schoonmoeder en ga maar door maakte ook heel lekkere ballen (gehakt).

Ingrediënten:, Gehakt, eitje, peper en zout, beschuit of uit gedroogde boterham), nootmuskaat, en eventueel een fijngesnipperd uitje. Aanbraden in… margarine, uitje er bij en na het aanbraden afblussen met water of bier, bouillonblokje erbij en een uurtje laten sudderen, sudderen op een steentje. En lekker dat ze waren.

Natuurlijk geen drie sterren ballen geen Michelin gebeuren maar welgeteld tel ik 7 a 8 ingrediënten.
Ballen draaien mochten we ook, maar wel de lucht er uit gooien, anders vallen ze straks uit elkaar.

Lijkt dus in niets op die super fijne smootie gehaktbal van “Blauw” met zijn overdaad aan ingrediënten, mijn oma wist niet eens wat ketjap was, laat staan koriander. Dat was voor die buitenlandse mensen uit Indië (Indonesië).

En toch maakte mijn oma heerlijke gehakballen, gek he!

Remi

Anoniem zei

zo luitjes, allemaal erg lekkere opmerkingen. Ga ze allemaal gebruiken. Jammer dat sterrenchefs altijd zo bekritiseerd worden door amateurs. Die sterren hebben ze niet voor niets verdiend! Overigens heeft sterrenkoken ook niets te maken met oma's keuken, dus waarom vergelijken?

Nou daaag en kook ze!

den dieën

Liesje zei

Grappig toch, hoe mensen zo verschillend kunnen zijn?
Ik was na het zien van de Bal van Blaauw juist heel erg benieuwd naar de smaak van al die ingrediënten door het gehakt!
Beetje flauw om meteen te roepen dat je hierdoor het programma nooit meer wil zien, maar hee, over smaak valt nou eenmaal niet te twisten!

Anoniem zei

ik heb de ballen gemaakt zoals recept ze zijn heerlijk

Anoniem zei

Ik kwam toevallig op deze site in deze ballendiscussie terecht en wil wel even een balletje meespelen. Een inkoppertje met deze 3 sterrenbal.

Groet, Jack.

Ingrediënten voor 4 personen
400 g rundergehakt
2 eetlepels ketjap manis
2 eetlepels grove mosterd
zout (hoeveelheid naar smaak)
1 theelepel cayennepeper
1 ei
80 g paneermeel
3 eetlepels boter
1 pot vleesfond (380 ml)

Voorbereiding
Meng alle bovenstaande ingrediënten (behalve de boter en de vleesfond) en kneed het gehakt met de hand tot alle ingrediënten goed zijn gemengd. Verdeel het in 4 porties en draai er ballen van. Laat de ballen afgedekt 30 minuten rusten in de koelkast.

Bereidingswijze
Verhit de boter in een braadpan en braad de ballen hierin rondom bruin aan. Schenk de fond erbij en laat de ballen onder af en toe keren, met de deksel schuin op de pan, in 45 minuten op laag vuur gaar worden.

Serveertips
Lekker met Andijviestamppot

Bron
`Sunny Devens` van sterrenrestaurant De Librije in Zwolle