zaterdag, augustus 15, 2009

Geurwaarneming Slechter Door Snor?


Mijn baard- en snorgroei begon ruim twee maanden geleden, voor een piratenfeestje ter ere van de verjarende geliefde kleuter. Moet kunnen, zoveel expressiemogelijkheden met haargroei heb je als man niet.
Toch is ie er al weer af, en daar zijn een aantal redenen voor.
1) De omgeving begon te klagen.
2) Een baard schijnt populair te zijn bij een bepaald segment van de Nederlandse bevolking.
3) Eten en snotresten blijven in de snor achter.
De belangrijkste reden was echter dat ik het idee had dat ik minder goed kon ruiken met een snor. Kan psychosomatisch zijn maar ik kreeg toch heel sterk de indruk dat geuren minder snel en zwakker doorkwamen. De smaak van voedsel was niet anders en dat kan best kloppen.

Er is namelijk een verschil tussen orthonasale geurwaarneming, ruiken door je neus, en de retronasale geurwaarneming, dat is de geur die via je keel in de neus terecht komt. Dezelfde stof blijkt anders te ruiken wanneer je hem via de neus of via de keel aanbiedt. Hoe dat precies zit is nog niet helemaal duidelijk.

De smaak van voedsel wordt waarschijnlijk voor een groot deel via de retronasale route doorgegeven dus snorharen die geurwaarneming via de neus in de weg zitten zullen de smaak van voedsel niet erg veranderen.

Ben benieuwd of andere snordragers mijn ervaring delen.

2 opmerkingen:

Anja zei

Jurgen,

Erg leuk stukje. Vooral ook je label :) Lees al een tijdje je blogstukjes via Reader en ik vind ze verrassend fris voor blogs over eten/koken/smaak etc.

En ondanks dat ik je totaal niet persoonlijk ken (maar wel mensen uit mijn omgeving heb zien tobben met kanker) wil ik even zeggen dat ik je een geweldig positief persoon vindt!

Groetjes Anja
http://gezond-genieten.blogspot.com
Linkedin: http://www.linkedin.com/in/anjaelshout

Anoniem zei

OMG!!!! Je zag er ECHT niet uit!!!! kan echt niet hoor, zoals het was...hihihi!
Greetz, Mona