dinsdag, februari 13, 2007

Zelfgedroogde Groninger worst

Als ik in Groningen ben neem ik altijd wat droge worst mee terug naar het Westen. Slagerij Leegstra in het Groningse Haren zag er zeer veelbelovend uit, een ouderwetse winkel bemand door een slager met een ambachtelijke uitstraling. De droge worst was helaas uitverkocht. Slager Leegstra was echter bereid mij een verse ongedroogde worst te verkopen, "Ik neem ook wel eens een risico", waren zijn woorden. "Ophangen op een koele en droge plaats en als er witte uitslag op komt gewoon onder de kraan houden en weer ophangen." Na 1 tot 2 weken zou de worst droog en consumptieklaar zijn.
In onze rijtjeswoning hebben we geen droge kelder of rustieke schouw, de worst dus op zolder gehangen. Na 2 dagen was de worst van grijs naar donker verkleurd, maar nog wel met een strak gespannen velletje, foto links. Na een week was de worst al wat donkerder en behoorlijk gerimpeld maar nog een beetje zacht, foto rechts. Twee weken na drogen hield ik het niet meer en heb ik de worst aangesneden. De buitenkant zag er goed uit maar van binnen was de worst hol en de holte was bovendien omgeven door een licht groenige, zachte vleesmassa, zie de detailopnames op de foto. Botulisme, Listeria waren de eerste dingen die er in me opkwamen, de worst ging dus de biobak in. Misschien was ie nog te redden geweest, of zelfs nu al eetbaar, maar ik had er toch niet meer van genoten.
Wat ging er mis? Ik denk dat onze zolder toch te vochtig was, er staat ook een wasdroger.
Ben benieuwd hoe het meneer Wateetons vergaat met zijn worst.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

ah, shit. De biobak. Nu moet ik de eer hooghouden. Ik zal straks even een tussenrapportage maken :)

M zei

Tsja, haddie verwachten kunne. Volgende keer maar wasdroger zelf proberen....

Anoniem zei

Hallo Jurgen,

Las je item over droge worst.

Da's geen reclame voor het item droge worst.

Wil dit graag rechtzetten door je een exemplaar van onze produkten toe te zenden.

Mail me je gegevens(n.a.w.) maar even, kijk op de site welke droge worst je wenst en we zullen ervoor zorgen dat hij wordt verzonden.

Anoniem zei

bij wikipedia vond ik een link naar http://home.pacbell.net/lpoli/page0002.htm alle soorten worst met temperaturen en lucht vochtigheid en hoe je je koelkast verbouwd om er worst in te drogen

Anoniem zei

Interessante link! Heb inmiddels een boek, zie recentere post over confit, met veel practische tips. Via deze link wel een site in het VK gevonden: http://www.sausagemaking.org/
waar je veel supplies kunt bestellen.

Anoniem zei

Het lijkt er op dat je de worsten bij te lage luchtvochtigheid gedroogd hebt, dat is een mogelijek oorzaak van de gaten in het midden.

Worsten moeten drogen bij een luchtvochtigheid van 70-80%, dat komt eigenlijk praktisch niet voor in huis of erbuiten zonder gebruik van hulpmiddelen.